Carpaccio ze schabu

Jeśli ktoś lubi tatara, inne surowe mięsa czy ryby, takie jak śledź czy łosoś, to będzie zachwycony tym daniem.

foto HM

Kupujemy ładny kawałek schabu (3/4 kg) i wycinamy ostrym nożem wszystkie tłuszczyki i żyłki.

Do miski wsypujemy dwie łyżeczki cukru,  dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki pieprzu. Można  dodać szczyptę cynamonu lub odrobinę mielonych goździków.

Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich mięso, miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Przynajmniej dwa razy dziennie, przy okazji, gdy coś wyjmujemy z lodówki, odkrywamy folię i obtaczamy mięso w sosie, który powstał na dnie miski, .

Po trzech dniach sos powinien się wchłonąć w mięso, po czterech już możemy  podawać na stół. Kroimy na bardzo cienkie plasterki./hm/

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *