W Niemczech taniej niż w Polsce

Zdaniem dziekana Wydziału Nauk Ekonomicznych w SGGW w Warszawie, profesora Bogdana Klepackiego niższe ceny żywności w Saksonii niż w Polsce to efekt wyższej wydajności pracy w niemieckich gospodarstwach. wednesdaybaking.typepad.comPrzyczyną wyższych kosztów produkcji w Polsce jest też rozdrobnienie polskiego rolnictwa. W miarę zwiększania powierzchni gospodarstw i stosowania nowoczesnych maszyn, rosła będzie wydajność pracy i ceny będą spadać – uważa profesor.

Różnice w cenach odnotował Urząd Statystyczny we Wrocławiu oraz współpracujący z Urzędem niemiecki instytut. Okazuje się, że o 38% droższa jest polska śmietana, a o 18% nasz ser twarogowy. Na Dolnym Śląsku droższa niż w Saksonii jest mąka, woda mineralna i sok jabłkowy.

Zdaniem prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemara Brosia powodem tych różnic może być wielkość dofinansowania, jakie otrzymują gospodarstwa w Polsce i w Niemczech. Dopłaty obszarowe rolników niemieckich są znacznie wyższe i dotacje pozwalają im sprzedawać taniej swoje produkty.

Inni eksperci od żywności uważają, że niektóre ceny w Niemczech są niższe, ponieważ jest tam więcej sklepów wielkopowierzchniowych. Stosuje się w nich niższe marże handlowe niż w małych sklepach.

Wobec powyższych ekspertyz trudno orzec, jaki jest ostatecznie powód wyższych cen żywności w Polsce, ale wiemy, że dochody Polaków są znacznie mniejsze niż Niemców . /jp/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *